Web sitemize hoşgeldiniz, 03 May 2024
Anasayfa » Hizmetler » Lastik/Janst » Lastik Değişim Zamanı Nasıl Anlaşılır ve Hesaplanır?

Lastik Değişim Zamanı Nasıl Anlaşılır ve Hesaplanır?

Lastik Değişim Zamanı Nasıl Anlaşılır ve Hesaplanır?

Araç lastiklerinin bakımından araç sürücüleri sorumlu olduğu için Lastik değişim zamanı tüm sürücüleri ilgilendiren ve öğrenilmesi gereken bir konudur. Tüm araç sürücülerini ilgilendiren bir konu olan lastik değişim periyotları hakkında bilgilere yer vereceğiz. 

Burada okuduklarınız ile aracınız ile yolculuğa çıkmadan önce lastiğinizin güvenli olup olmadığını anlayabilirsiniz. 

Değişim zamanı geldiğini anlamanın temel birçok yolu vardır. Ancak bundan önce lastiği ne kadar doğru şartlarda ve önerildiği gibi kullanır ve saklarsanız o kadar uzun ömrü olur. Bu başka bir yazının konusu şimdi asıl konumuza geri dönelim.

Lastik patlaması lastiğin değiştirilmesi gerektiğini en kolay anlayabileceğimiz çok önemli bir konudur. Çünkü kimse seyahat halindeyken yolda kalmak istemez. Patlama durumunda ise iki tür patlama vardır. Bunlar yanak patlaması ve tabandan patlamadır.

Oldu ki böyle bir durumla karşılaştınız lastik tamiri yapmanız gerekebilir. O halde bir tamirciye gitmeden önce nasıl yapıldığına göz atmak isterseniz yazımızı kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.

Lastiğin patlaması durumunu ele almaya devam edelim. Bu durmda birden fazla senaryo ile karşılaşırız. Tamir edilmesi, yamalanması mümkün ancak lastikte belirli yerler var ki bu kısımlar tamir edilemiyor. Bu tür patlamalar sonucunda kesinlikle değişime gidilmesi gerekir ve bir uzmandan yardım almanız gerekiyor. İşte bu konuda kritik nokta lastiğin yanağıdır.

Kötü Lastik Özellikleri
Kötü lastikte bulunan özellikler

Lastiklerin Kötü Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Lastiklerin kötü olduğu nasıl anlaşılır? Gibi sorular ile sıklıkla karşılaşırız. Lastiğin kötü olması aracınız lastiğinin kısa süre sonra patlayabileceği anlamına gelir. Çünkü seyir halindeyken en ufak bir cisim kötü lastiğin patlamasına sebep olur. Araç lastik değişim zamanı sık sık kontrol edilmelidir. Çünkü bu durumla karşılaşmadan hemen önce yapılmalıdır.

Aşınma, lastiğin önerilen diş derinliğinin altına düşmesi, yıpranma ve hasar, aşırı ve sık sık hava düşüşü, mevsim değişimleri, balon oluşması ve sert darbeler sonucu lastikte görülen şekil değişimleri birçok etmen vardır.

Bunları anlamanın en kolay yolu tabi ki aracınıza binmeden önce kontrol etmektedir. Burada sadece tek bir lastiği değil tüm lastikleri kontrol etmenizi öneririz.  Bu sayede aracınızla yapacağınız yolculuk daha güvenli hale gelecektir.

Bununla birlikte yeni nesil araçlarda araç içerisinde ki göstergeden aracın lastiğinin patlak olup olmadığı sensörler yardımıyla bildiriyor. Ancak burada bir husus var ki bu sensörler araçla biraz seyir halinde olduktan sonra size bildirim vereceği için yine de araca binmeden önce kontrol etmenizde fayda vardır.

Lastiğin seyir halindeyken anlayabileceğiniz birtakım belirtileri vardır. Seyir halindeyken lastikten beklenmedik ve alışılmadık sesler duymanız ayrıca direksiyonda daha önce rastlanmayan sallanmalar var ise aracın lastiğinin kötüye gittiğine bir işarettir.

Çözüm: Lastiğin derinliğini ve aşınma durumunu öğrenmek çok kolaydır. Demir para yardımıyla lastiğin derinliğini ölçerek asıl değerlerinin altında mı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Normal şartlarda lastikte bulunan orta şeritler 3 veya 4 milimdir. Demir parayı o şerite koyduğunuzda sarı çizginin altında ise lastiğiniz aşınmış durumdadır. 

Lastik Değişim Zamanı Nasıl Bir Yeni Lastik Alınmalı?

Lastiğin üretim tarihi, aracın kaç km kullanıldığı, lastiğin tipinde yer alan dişlerin ve diğer parçaların aşınma durumu lastiğin ömrü hakkında bize bilgi verir.

Lastiğin üzerinde üretim tarihi ile birlikte kullanabileceğiniz yıl miktarıda yazmaktadır. 

Örneğin, lastik üreticisi tarafından size verilen kullanım süresi 4 yıl olabilir. Bu süre aracınızı kullanım durumuna göre değişkenlik gösterecektir.

Yeni bir lastik almadan önce de dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. 

Bitmiş lastik
Ömrü bitmiş lastikler nasıl anlaşılıyor?

Sertleşmiş Lastik Nasıl Anlaşılır?

Lastik sertleşmesi aracınızın kullanımına bağlı olarak oluşabilecek bir problemdir. Bazı sürücü yorumlarına göre aracın uzun süre kullanılmaması, hava durumu ve kullanım şartlarına bağlı olarak değişir.

Sert lastik zararları ve faydaları vardır. İlk önce zararlarından bahsedelim, virajlarda savurma eğilimi ve uzun fren mesafesi gibi sorunları doğuracaktır. 

Aslında bakıldığında sertleşmiş lastiğin bir avantajı yoktur. Ancak lastiğinizin sert olabilecek düzeyde yani normal düzeyde olması yakıt tüketimine katkı sağlar. Bu durum dezavantaj yaratmayacak şekilde sert lastikler için geçerlidir.

Sürücüler sertleşmiş lastik belirtileri ile bu durumu bir usta yardımı olmadan anlayabilir. Bir tornavida ucu ile veya demir para yardımıyla lastiğin yüzeyine bastırarak kontrol edilebilir. Bastırdığımızda lastikte esneme olmaması gereklidir. Ama asıl sonuçlar servisler tarafından testler yapılarak anlaşılabilir.

Tabanı Bozuk Lastik
Zarar gören lastik nasıl anlaşılır?

Tabanı Bozuk Lastik Nasıl Anlaşılır?

Aracınızın başına geçtiğinizde ilk seyir yaptığınız andan itibaren direksiyonda oluşan titremenin sebebi tabanı bozuk lastik olabilir. Lastik değişim zamanının geldiğine işaret etmektedir. Bu durumlar genel olarak çok uzun süre park halinde kalmış araçlar için görülmüştür. Bununla birlikte bu durum lastiğin durumuna göre geçici veya kalıcı olabilir. 

Sorun düzelmiyor ise aracınızın lastiğini bir rot balans ustası yardımı alarak çözmeyi denemelisiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

DMCA.com Protection Status