Web sitemize hoşgeldiniz, 03 May 2024
Anasayfa » Blog » Manuel Şanzıman Arıza Belirtileri (4 Arıza Tipi)

Manuel Şanzıman Arıza Belirtileri (4 Arıza Tipi)

Manuel Şanzıman Arıza Belirtileri (4 Arıza Tipi)

Manuel şanzıman arızası nasıl anlaşılır? Manuel şanzıman türlerinde arızalar daha kolay anlaşılır ve çözümü daha kolaydır. Manuel şanzıman arıza belirtileri mekanik aşınmalardan kaynaklı değil, sürücü hatalarıdır.

Manuel vites hatalı sürücü kullanımları nelerdir? Hatalı vites değiştirmek, hatalı debriyaj kullanma hataları, hatalı devir değişmek, yarı debriyajlı araç kullanmak, sürekli ayağın debriyaj üzerinde araç kullanılması.

Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda yapılan bireysel hatalar aslında mekanik aşınma hatalarda bunlarla birlikte toplamda bir birini tetikler ve arızayı oluşturur.

Manuel Şanzıman Arıza Belirtileri

Bu arıza çeşitleri için farklı nedenler vardır. Sizlere detaylı olarak arıza çeşitlerini ve nedenlerini anlatacağım.

  • Manuel şanzıman vuruntu arızaları
  • Manuel şanzıman baskı balata arızaları
  • Manuel şanzıman dişli sorunu
  • Manuel şanzıman senkromeç arızaları

Manuel Şanzıman Çalışma Prensibi hakkında yeterli bilgiye sahip değilseniz bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

Manuel Şanzıman Vuruntu Arızası

Araçlar sık kullanım sonucu deformasyona uğrayarak , vites geçişinde vuruntu manuel araçlarda sebebiyet verir. Daha çok bu durum aracın kalkış esnasında görülür.

Difransiyelde oluşan boşluklar sonucu bu hata ile karşılaşmanız mümkündür. Bu sorun en çok vites değişiminde meydana gelmektedir. Bu arızanın çözümü difransiyelin değişimi veya revizyonu sonucunda çözülecektir.  

Bir diğer çözümü ise boşluklar akslar üzerinde oluştuğu için aksların değişimi sonucu çözüm giderilebilir. Bunu bir ustaya yardımıyla en uygun çözümün hangisi olacağına karar verilebilir. Fakat bununla birlikte birden fazla sebebi ve çözümü bulunuyor.

Takozlarda oluşan aşınma ve şanzıman takozu arızanlaması sebebiyle de vuruntu problemi meydana gelmektedir. Aracınızı bir servise götürerek bu parçaların değişimi yapılması gereklidir.

Manuel şanzıman baskı balata arızası
Manuel şanzıman baskı balata arızaları

Manuel Şanzıman Baskı Balata Arızası

Baskı balata arızası manuel şanzıman arıza belirtileri arasındadır. Manuel viteste baskı balatının bitmesi manuel vitesli araçlarda en çok rastlanan arıza tipidir. Baskı balata ömrü genel olarak 60.000 km ile 100.000 km arasında değişmektedir fakat araç sahibine görede bu süre değişiklik gösterebilir. Hatta 40.000 de olduğu görülür.

Sadece sürücü hareketlerine göre bu sonuç ortaya çıkarılamaz. Şehir içi ve şehir dışında kullanımı, baskı balata ömrünü belirleyen unsurlardandır.

Eğer hala belirtilerini anlayamadıysanız, manuel vites baskı balata arızası belirtileri nelerdir? onlardan bahsedelim.

Manuel Şanzıman Baskı Balata Arıza Belirtisi

  • Ani hızlanmalarda debriyaj kaçırması yaşanır. Yokuş çıkarken aracın devirlenememesi.
  • Araç devirlenmekte zorluk çeker.
  • Araç vitese geçmez veya çok zor geçer veya ses yaparak geçer kesinlikle aracın performansı düşer.
  • Aracın yakıt tüketiminde artış görülür ve debriyaja basınca aracınızdan ses gelir.

Bu tür sorunlar yaşıyorsanız eğer baskı balata sorunları yaşadığınızı anlamanın en kolay yoludur. Bunlar balatanın bittiğine dair birer işarettir. Buna daha iyi anlamanın yolu ise bir test yapmaktan geçer.

Test; Sabit bir viteste araç seyir halindeyken gaza yüklendiğinizde motor devri artıyor fakat araç hızlanmıyor ise baskı balata sıyırıyor demektir. Bu durum değişme zamanı geldiğine işaret eder.

Manuel şanzıman senkromeç arızaları
Şanzımanlarda senkromeç arızaları belirtileri

Manuel Şanzıman Senkromeç Arızaları

Senkromeç arızası nasıl anlaşılır? Manuel şanzımanlarda vites geçişleri senkromeçler tarafından gerçekleştirilir. Manuel şanzıman arıza belirtileri arasında sıklıkla senkromeç arızaları görülür. Genellikle kullanıcılar tarafından yanlış vites değişikliği ile yapılan hatalardır.

Vites geçişleri esnasında yanlış debriyaj kullanımı , ani vites değişlikliği bu arızayı tetikleyen durumlardır.

Manuel Vites Senkromeç Arızası Belirtileri Nelerdir?

  1. Vites geçişlerinde zorlanma
  2. Vites geçişlerinde ses, sarsıntı gibi durumlar (carlama)
  3. Hep aynı viteste zorlanma

Örneğin aracınız 1,2 ve 3. vitese kolayca geçiyor fakat 4. vitese zorlanarak geçiyor ise bu durumdan kaynaklı sorun yaşanır. Burada 4. vites senkromeçi arızalıdır diyebiliriz.

Uyarı: Arıza belirtileri başlar başlamaz müdahale edilmelidir.Arıza başladıktan sonra diğer dişlilere zarar vereceğinden araç için masraflar artacaktır. Bu nedenle arıza belirtilerini farkettiğiniz andan itibaren aracınızın tamiri ve bakımı için vakit ayırmanızı tavsiye ederiz.

Manuel şanzıman dişli arızası

Manuel Şanzıman Dişli Arızası Nasıl Anlaşılır?

Manuel şanzıman dişli arızaları, araçlarda en çok sık rastlanan ve manuel şanzıman arızası masrafı en fazla olan hata türüdür. Genel olarak kullanıcı hatalarından dolayı meydana gelmektedir. Dişli arızası sebebi, yağsız çalışmaktan ve az önce bahsettiğimiz arıza sebeplerinden meydana gelmektedir.

Dişli arıza belirtilerini anlamak çok kolaydır. Dişli kırılması, aşınma ve dağılma söz konusu olduğunda aracınızın hareket etmesi oldukça zor olacağından aracınızda sorun olup olmadığını anlamanız zor olmayacaktır. Yani bir ustaya ihtiyaç olmadan sürücüler bu arızayı tespit edebilir.

Sizin farkedemeyeceğiniz bazı sorunlarda olabilir. Bunlar; sizin periyodik bakım esnasında kontrol ettirmeniz şanzıman ömrünün uzaması için en büyük şartlardandır.

Servislerde şanzıman yağı değişimini siz belirtmeden yapılmaz. Şanzıman yağının ömrünün ömürlük olduğunu söylerler fakat 50.000 km veya 60.000 km de yapacağınız değişlikler şanzımanın ömrünü inanılmaz derecede arttıracaktır.

Tavsiye: Şanzıman yağını değişimini aracınızın periyodik bakımında değiştirilmesini mutlaka serviste belirtmeniz gerekiyor.

Sonuç: Şanzıman arızalarından kurtulmak, şanzıman arızası meydana gelmeden önce yapılan periyodik bakımlar ve düzenli yağ değişimleri şanzıman arızalarının önüne geçecektir ve paranızın cebinize kalmasını sağlar.

Başka bir tavsiye vermek gerekirse araba alırken sadece bir expertiz raporuna güvenmeyin. Araç şanzımanından anlayan bir ustaya göstermeniz size fayda sağlar.

Çünkü aracın motoru kadar önemli olan bir parça olan şanzımanın yolda kalabileceğiniz gibi maliyetleri oldukça fazladır. Bu yüzden herhangi bir araç almaya kalktığınızda aracın motoru kadar önemli olan şanzımana da önem vermenizi tavsiye ederim.

Son olarak manuel şanzıman ışığı arıza belirtisi veya farklı bir sorundan kaynaklanabilir. Aracınızda eğer bu lamba yanıyor ise şanzıman arıza nasıl söndürülür ve neden kaynaklanır kısaca bahsedelim.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

DMCA.com Protection Status