Web sitemize hoşgeldiniz, 03 May 2024
Anasayfa » Blog » Birbirinden Farklı Otomatik Şanzıman Çeşitleri

Birbirinden Farklı Otomatik Şanzıman Çeşitleri

Birbirinden Farklı Otomatik Şanzıman Çeşitleri

Araç marka ve modeline göre otomatik şanzıman çeşitleri değişebilmektedir. Örneğin, sizler şanzımana göre araç modeli seçimi yapabilirsiniz. Tabi bununla birlikte fiyatlar değişebiliyor. İşte bunun ana sebepleri maliyetleri, çalışma prensibi, ve üretici firmalardan kaynaklanmaktadır.

  • EDC
  • MMT
  • DSG
  • CVT
  • TCT
  • Dualogic Easytronic

Tam Otomatik Şanzıman

Aslında tam otomatik şanzımanlar çok yeni bir teknoloji değildir.  Fakat günümüzde bir dönem kullanımından vazgeçilmiştir.

Sebebi çağa ayak uyduramaması, yavaş kalması ve yakıt tüketimi gibi sebeplerden dolayıdır. Ama üreticilerden daha sonradan bu alana yatırım gelmesi ve bazı özellikleri geçmişe göre şuan daha iyi konumda olduğundan fazla kullanılmaktadır. Hatta çoğu marka şuanda tam otomatik şanzıman sistemine geçmiştir.

Otomatik şanzımanın ortaya çıkması yani ona bu ismi veren inovasyona tork konvantörü denilmektedir.  Manuellerden en önemli ayırt edebileceğimiz özelliği kavrama ünitesi yoktur onun yerine tork konvantörü kullanıyor. Karşılıklı iki pervanesi bulunmaktadır ve bu pervanelerin içerisinde sıvı bulunur karşılıklı dönme işlemi sağlarlar. İşte manuelin inovasyona uğraması tam burada başladı.

Dönme işlemi bir taraf döndüğünde diğer tarafın dönmesi ile devam eder. Bunun haricinde dişlileri bulunmaktadır.

Şanzıman seçmek tamamen tercih meselesidir. Yarı Otomatik Şanzıman Nedir? Neden Seçmeniz Gerekir? öğrenebilirsiniz.

CVT Otomatik vites
Tam Otomatik Vites (CVT)

Peki tam otomatik şanzıman dişlileri nasıl çalışıyor? Bu sistem diğer sistemlerden tamamen farklıdır.  Bu sisteme “Gezegen Dişli” adı verilmektedir. Gezegen anlamı uzayda bulunan güneş ve gezegen sistemlerine benzemesinden dolayı verilmiştir.

Gezegen sistemi iç içe yer alan 3 katmanlı şekilde oluşmaktadır. Ortada güneş dişli denilen kısım ve ona bağlı olarak dönen gezegenlere benzetilen kısımlardan oluşuyor.

En büyük avantajı, birden fazla dişli grubu bu sisteme uygulanabilir. 2 sistem bulunmaktadır. Biri girdi denilen diğeri ise yörünge denilen kısımın dönüşmesinden oluşur.

Çıkış denilen kısım güneş ve gezegenleri bir birine bağlayan taşıyıcının dönüşüdür. Farklı oranlar ise güneş ve gezegenin farklı dönüş hızları ile gerçekleşmektedir.

Tek Kavramalı Otomatik Şanzıman Çeşitleri

Şanzımanlar , otomatik şanzımanlar ve yine bir alt kategorisi olan tek kavramalı otomatik şanzıman çeşitleri birçok araçta kullanılıyor. Bazı dezavantajları ve avantajları bulunmaktadır. Otomobil satın alacak veya otomobiller hakkında bilgi edinmek istiyenler için yazıda bunun gibi kısımlardan ve özelliklerden bahsettik.

En bilinen özelliği, bizim yerimize vites değiştirme özelliği bulunmaktadır. Bu sistem tüm otomatik şanzımanlarda bulunur. Yakıt tasarrufu konusunda bunlar araçlar için faydalıdır ve tercih edilebilir. Dezavantajı ise, sarsıntılıdır ve yavaş vites değişme özellikleri negatif yönler olarak bilinir.

Peki tek kavramalı şanzıman hangi araçlarda yer alıyor? BMW, FIAT, PEUGEOT, HONDA, CITROEN araç modellerinde bu şanzıman tipi kullanılmaktadır.

DSG otomatik vites
DSG otomatik vites 4×4

Çift Kavramalı Otomatik Vites/Şanzıman (DSG)

Çift kavramalı otomatik şanzımanlara aynı zamanda DSG şanzıman denmektedir. Bu tür otomatik şanzıman çeşitleri manuel şanzımanlardan devşirilmiştir. Tüm markalardaki DSG şanzımanlar aynı şekilde çalışmaktadır. Örneğin: Volkswagen DSG, BMW’de DCT ve Audi’de yer alan (S-tronic) aynı şekilde çalışır.

Yalnız bu şanzımanlarda tek vites için ve çift vitesler için iki ayrı şaft bulunuyor. Şaftların birinin üzerinde 1,3,5,7 vitesler bulunurken, diğer tarafta ise 2,4,6 ve (R) vites dişlisi bulunur. Bunlar iç içe geçmiştir fakat bir birini etkilemezler.  

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

DMCA.com Protection Status